Van Vleuten Kijkt Terug op Laatste WK met Trots: “Afscheid in Stijl”

Laatste WK wielrennen voor Annemiek van Vleuten getekend door tegenslagen, maar sterke prestatie in Glasgow

Glasgow, 14 augustus 2023 – Het recente Wereldkampioenschap wielrennen zal bij Annemiek van Vleuten vooral herinnerd worden door een reeks ongelukkige incidenten. Desondanks heeft de titelverdedigster een indrukwekkende race gereden. Een lekke band kort voor de laatste ronde bleek een tegenslag te veel. “Toen heb ik mijn mindset aangepast. Ik besloot om die lekke band te accepteren, ervan te genieten en naar het publiek te zwaaien”, deelde ze mee aan de NOS.

“Van mijn laatste kilometer heb ik echt genoten”, glimlachte Van Vleuten. “Natuurlijk had ik in de laatste ronde een lekke band en daarvoor was ik al twee keer gestopt. Het is een wonder dat ik überhaupt nog terugkwam. Helaas lukte dat de laatste keer niet meer. Dat is frustrerend, want ik was in een goede positie met Demi. Het is jammer dat ik door een lekke band werd gehinderd, maar ik kan dat snel accepteren. Mijn laatste ronde bezorgde me kippenvel.”

Nederland zette alles op kopvrouw Demi Vollering, die uiteindelijk als tweede eindigde. Dat Van Vleuten zich nog steeds in de top acht bevond tijdens de finale, had ze niet verwacht. “Ik presteerde beter dan ik had gedacht. Veel favorieten waren al uitgevallen en als het op doorzettingsvermogen aankomt… ‘Van Vleuten geeft niet op’, zoals bondscoach Johan Lammerts ooit in een Sinterklaasgedicht zei”, grapte ze.

“Ik ben erg trots dat ik mijn rol kon vervullen. Het was niet mijn schuld. Ik heb de koers aangevoerd en mede bepaald”, ging Van Vleuten verder. “Als ik me goed voel tijdens de race, presteer ik ook beter. Nu kan ik met opgeheven hoofd het WK-podium verlaten. Het zit erop. Gisteren was er een bijzonder moment met de KNWU. Maar ik ga nog even door. Mijn conditie is nog steeds goed, dus ik zal met plezier blijven racen. Er ligt geen druk op.”

De wereldtitel gaat nu naar Lotte Kopecky, volgens Van Vleuten de topfavoriete. “Dat dacht ik al sinds de Tour, en ze liet zich ook op de baan gemakkelijk zien”, verklaarde ze. “Ze heeft deze wereldtitel meer dan verdiend. We moesten onze kaarten uitspelen. Als ik bij haar had kunnen blijven, had het anders kunnen lopen.” Met deze laatste woorden neemt Van Vleuten afscheid van het WK met een mix van tevredenheid en verlangen naar nieuwe uitdagingen.