Mannen racen naar WK-zilver op teamsprint, vrouwen ver verwijderd van medaille

De Canadezen hebben op de teamsprint gedaan wat Nederland had willen doen. Bij zowel de mannen als de vrouwen greep Canada de wereldtitel. De Nederlandse mannen raceten naar het zilver. De Nederlandse vrouwen stelden als regerend wereldkampioen teleur met de vijfde plaats.

Het trio Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Wesly Dijs was niet ontevreden na afloop, nadat ze 0,41 tekort kwamen voor de wereldtitel. Een goede race was het, waarin ze het misschien in het begin lieten liggen.

De 500 meter-man Scheperkamp ging zo hard van start, dat 1.000 meter-man Dijs een gaatje moest laten. Uiteindelijk leverde de 1.19,67 de tweede plek op, nipt sneller dan de Noren, die zij in een direct duel aftroefden. Goud was er voor de Canadese mannen Dubreuil, Fiola en Gélinas-Beaulieu.

Een andere medaillefavoriet, China, zette geen tijd neer, omdat hun sterkste man Ning Zhongyang hard onderuit ging. Ning bleef even liggen op het ijs, zichtbaar door elkaar geschud door de klap. Het is afwachten wat dat met hem doet als hij later dit WK in actie komt op de 1.500 meter.

Vrouwen stellen teleur

Bij de Nederlandse vrouwen ging het een stuk minder. Het trio Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt kwam al in de eerste rit in actie, in hun eentje omdat Japan niet reed. Als houder van het wereldrecord en regerend wereldkampioen was de vijfde tijd (1.29,00) een tijd om snel te vergeten.

Aan de Canadese vrouwen bleek niet te tippen. Met de 1.26,28, die Brooklyn McDougall, Carolina Hiller en Ivanie Blondin neerzetten, bleef Canada vlak boven het baanrecord en reed het bijna een nationaal record. De Canadese vrouwen zijn het hele seizoen al in vorm.

Nog geen gouden medaille dus op een teamonderdeel voor de Nederlandse ploeg, deze WK afstanden in Heerenveen. Vrijdag is er wel alweer een nieuwe kans daarop, als de mannen en vrouwen in actie komen op de ploegenachtervolging.