Formule 1-coureurs verontwaardigd over mogelijkheid van ‘obsceen’ boetes tot €1 miljoen

De recente beslissing van de FIA om Formule 1-coureurs bloot te stellen aan boetes tot €1 miljoen is door coureurs bestempeld als “obsceen” en “belachelijk”. Voor het eerst in 12 jaar heeft de FIA de limiet op de maximale boete die racestewards kunnen opleggen, gewijzigd. Voorheen stond deze op €250.000, maar de FIA besloot dit bedrag tijdens haar World Motor Sport Council-vergadering op donderdag te verviervoudigen omdat ze van mening was dat de vorige limiet “niet voldeed aan de huidige behoeften van de autosport”1.

Deze beslissing heeft tot verbazing en ontevredenheid geleid onder de coureurs, met GPDA-directeur Russell als een van de meest uitgesproken critici. “Ik vind het belachelijk dat een coureur een boete van €1 miljoen zou kunnen krijgen,” zei hij donderdag in Austin. “In mijn eerste jaar van F1 [in 2019 met Williams] had ik een salaris van vijf cijfers en verloor ik in dat eerste jaar meer dan zes cijfers door het betalen van mijn trainer, vluchten, het betalen van een assistent, en dat is waarschijnlijk het geval voor 25% van het grid…1.

Een van de meest spraakmakende boetes in de afgelopen jaren was de boete van €50.000 voor Max Verstappen voor het aanraken van de achtervleugel van Lewis Hamilton’s Mercedes na de kwalificatie bij de Grand Prix van Brazilië in 2021. “Als het aanraken van een achtervleugel 50k is, zou ik graag willen weten wat €1 miljoen is. Misschien kunnen we dan ook de flessen wijn sponsoren. Ik maak me klaar,” grapte Verstappen in de persconferentie1.

Hamilton herhaalde het punt van zijn Mercedes-teamgenoot Russell dat er duidelijkheid moet zijn over waar het boetegeld naartoe gaat. “Als het gaat om dingen als deze, moeten we nadenken over de boodschap die dat uitzendt naar degenen die kijken,” zei Hamilton. “Als ze €1 miljoen gaan beboeten, laten we er dan voor zorgen dat 100% daarvan naar een goed doel gaat…1.

Russell zei dat er “geen twijfel” was dat hij het probleem zou aankaarten in de volgende coureursbriefing. “We willen gewoon transparantie en begrip. De boetes lopen al uit de hand, hoe Verstappen 50.000 werd beboet voor het aanraken van een auto, Lewis werd beboet met 50.000 [voor het oversteken van de baan in Qatar, waarvan €25.000 is opgeschort],” voegde Russell toe1.