Hoeveel F1 races 2023 nog?

Het Formule 1 seizoen 2023 belooft een spannend jaar te worden met 23 races op de kalender. De seizoensopener vindt plaats in Bahrein op 5 maart, en het seizoen wordt afgesloten in Abu Dhabi op 26 november. Een opvallende toevoeging aan de kalender is de gloednieuwe Grand Prix in Las Vegas, die een week voor de seizoensfinale plaatsvindt1.

Ondanks de annulering van de Chinese en Emilia-Romagna Grands Prix, blijft de Formule 1 een wereldwijd spektakel met evenementen in Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië en Europa6. De coureur en constructeur die de meeste punten behalen in alle evenementen samen, worden gekroond tot Formule 1 Wereldkampioenen.

Het seizoen 2023 zal ook zes sprint race weekenden bevatten. Deze vinden plaats in Azerbeidzjan (29 april), Oostenrijk (1 juli), België (29 juli), Qatar (7 oktober), de Verenigde Staten (21 oktober) en Brazilië (4 november)6.

FAQ

Wat is een Grand Prix?

Een Grand Prix is een race-evenement in de Formule 1. Het is de belangrijkste race van een Formule 1-weekend en vindt meestal op zondag plaats.

Wat is een sprint race?

Een sprint race is een kortere race in de Formule 1 die plaatsvindt op de zaterdag van een Grand Prix-weekend. De uitslag van de sprint race bepaalt de startopstelling voor de Grand Prix op zondag.

Wat betekent ‘homologatie’?

Homologatie is het proces waarbij een circuit wordt goedgekeurd voor gebruik in de Formule 1. Dit proces wordt uitgevoerd door de FIA, de internationale autosportfederatie.

Wat is de FIA?

De FIA, of Fédération Internationale de l’Automobile, is de internationale federatie die verantwoordelijk is voor de regelgeving en organisatie van vele vormen van motorsport, waaronder de Formule 1.

Verklarende Woordenlijst

Grand Prix: Een race-evenement in de Formule 1.

Sprint race: Een kortere race in de Formule 1 die de startopstelling voor de Grand Prix bepaalt.

Homologatie: Het proces waarbij een circuit wordt goedgekeurd voor gebruik in de Formule 1.

FIA: De Fédération Internationale de l’Automobile, de internationale federatie die verantwoordelijk is voor de regelgeving en organisatie van vele vormen van motorsport, waaronder de Formule 1.