Hoeveel races heeft Max gewonnen in 2023?

Het Formule 1-seizoen 2023 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van Max Verstappen. De Nederlandse coureur heeft een ongeëvenaarde dominantie getoond, met een overwinning in 17 van de 20 races tot nu toe13. Deze prestatie heeft hem een winstpercentage van 85% opgeleverd, het hoogste in de geschiedenis van de Formule 113.

Verstappen’s prestaties hebben de vorige records verpletterd. Tot het Grand Prix van São Paulo in 2023 was het hoogste winstpercentage voor een seizoen 75%, behaald door de late Italiaanse kampioen Alberto Ascari in 195214. Zelfs als Verstappen de resterende twee rondes van het seizoen in Las Vegas en Abu Dhabi niet wint, zal hij nog steeds eindigen met een winstpercentage boven de 77% 14.

Naast zijn indrukwekkende aantal overwinningen, heeft Verstappen ook andere records gebroken. Hij heeft het record voor de meeste podiumplaatsen in een seizoen met 1914, en het record voor de meeste punten gescoord in een seizoen met 52414. Bovendien heeft hij het record voor de meeste ronden geleid in een seizoen, met 922 en nog steeds aan het tellen14.

Verstappen’s dominantie is zo groot dat het gat tussen hem en zijn teamgenoot Sergio Pérez, die tweede staat in het klassement, 266 punten is14. Dit is veel meer dan het vorige record van 155 punten tussen de eerste en de tweede plaats, dat werd gevestigd door Sebastian Vettel met hetzelfde team in 201314.

Veelgestelde vragen

Wat is het winstpercentage van een coureur?

Het winstpercentage van een coureur is het percentage races dat hij of zij heeft gewonnen in een seizoen. Het wordt berekend door het aantal gewonnen races te delen door het totale aantal races.

Wat betekent het om het meeste aantal ronden te leiden in een seizoen?

Dit betekent dat de coureur de meeste ronden aan de leiding heeft gereden tijdens de races van een seizoen. Het is een indicatie van de dominantie van de coureur tijdens de races.

Wat is het record voor de meeste punten gescoord in een seizoen?

Dit is het hoogste aantal punten dat een coureur heeft behaald in een seizoen. Punten worden toegekend op basis van de eindpositie van een coureur in elke race.

Verklarende woordenlijst

Formule 1 (F1): Een internationale autosportcategorie die wordt beschouwd als de hoogste klasse van eendaagse autoraces.

Grand Prix: Een term die wordt gebruikt om een belangrijke autorace aan te duiden, meestal als onderdeel van de Formule 1-wereldkampioenschappen.

Podiumplaats: Een term die wordt gebruikt om de top drie posities in een race aan te duiden. De coureurs die deze posities behalen, staan na de race op het podium.

Ronde: Een volledige omloop van het circuit tijdens een race. Het aantal ronden varieert per race, afhankelijk van de lengte van het circuit.

Punten: In de Formule 1 worden punten toegekend aan de top tien finishers in elke race, met meer punten voor hogere plaatsen. Deze punten tellen mee voor het wereldkampioenschap.