Leclerc verovert pole position in de VS na straf voor Verstappen wegens overschrijden van de baangrenzen

Charles Leclerc heeft zijn derde pole position van het F1 2023-seizoen geclaimd nadat Max Verstappen zijn beste ronde had laten schrappen wegens het overschrijden van de baangrenzen1. Leclerc produceerde twee ronden die goed genoeg waren voor de pole, maar werd kortstondig overtroffen door Verstappen in een spannend einde van de kwalificatie op vrijdag. Echter, de pas gekroonde wereldkampioen zag zijn beste ronde geschrapt worden omdat hij te breed ging in bocht 19. Dit gaf de pole terug aan Leclerc, met de Ferrari-coureur die voor het eerst sinds de Grand Prix van Azerbeidzjan in april de kwalificatie aanvoerde1.

McLaren’s Lando Norris zette een verbluffende late ronde neer om zijn landgenoot Lewis Hamilton naar de voorkant van de grid te verslaan met een inspanning die slechts 0.009s sneller was dan wat de zevenvoudig wereldkampioen in zijn geüpgradede Mercedes wist te bereiken. Carlos Sainz eindigde als vierde in de andere Ferrari, voor Mercedes’ George Russell, die zich goed herstelde van een moeilijke kwalificatie om de vijfde plaats op de grid voor de Grand Prix van zondag veilig te stellen1.

Verstappen’s kostbare fout in een onkarakteristiek slordige ronde betekent dat hij vanaf de zesde plaats werk aan de winkel heeft als hij zijn 50e Grand Prix-overwinning in Austin wil claimen. Het Alpine-duo Pierre Gasly en Esteban Ocon wist Red Bull’s Sergio Perez te outkwalificeren, die geen doorbraak wist te vinden in zijn inconsistente vorm op zaterdag. Oscar Piastri completeerde de top-10 in zijn McLaren1.

Een ronde tijd schrapping voor het overschrijden van de baangrenzen liet Daniel Ricciardo 15e achter bij zijn terugkeer naar actie met AlphaTauri, nadat hij de afgelopen vijf races had gemist met een gebroken hand. Het was een rampzalige kwalificatiesessie voor Aston Martin, die ondanks het meebrengen van een vloerupgrade naar Austin een schokkende dubbele Q1-eliminatie leed. Fernando Alonso kon slechts een ronde neerzetten die goed genoeg was voor de 17e plaats, omdat hij er voor het eerst dit jaar niet in slaagde Q3 te bereiken1.

Verstappen leek kortstondig de pole te grijpen toen hij het snelst was met zijn laatste run van de sessie, maar zijn ronde werd geschrapt nadat hij de baangrenzen in bocht 19 had overschreden, waardoor hij op de zesde plaats op de grid belandde5. Norris zette zijn indrukwekkende prestaties dit seizoen voort toen hij 0,13 seconden achter Leclerc eindigde om de eerste rij te delen voor de race van zondag. De derde plaats op de grid werd ingenomen door Mercedes’ Lewis Hamilton, die het grootste deel van het seizoen heeft geworsteld, net als het jaar ervoor5.

Hamilton heeft het beste record van alle coureurs op het Circuit of the Americas in Texas, maar heeft nog geen overwinning geproefd in 2023. Leclerc zei: “Ik voelde me meteen goed vanaf de eerste ronden in de training en toen was het de sleutel om de ronden samen te voegen in de kwalificatie. Het is een verrassing voor ons, we hadden zeker niet verwacht te vechten voor de pole position5.”