Max Verstappen triomfeert in de VS ondanks sterke Britse concurrentie

Max Verstappen heeft een indrukwekkende prestatie geleverd door de Grand Prix van de Verenigde Staten te winnen, ondanks sterke concurrentie van zijn Britse rivalen. Dit was zijn 50e overwinning, een mijlpaal die hij bereikte onder druk die hij dit seizoen nog niet eerder had ervaren1. Verstappen begon de race vanaf de zesde positie en kampte vanaf de eerste ronde met een remprobleem. Ondanks deze uitdagingen wist hij de race te winnen met slechts twee seconden voorsprong op Lewis Hamilton, terwijl Lando Norris als derde eindigde1.

Verstappen gaf toe dat de race moeilijk was. “Ik had veel problemen met de remmen, dat maakte mijn race zeker moeilijker,” zei hij. “Je kunt zien dat het aan het einde erg dichtbij was en met de banden die al slijten, maakt het allemaal een beetje moeilijker”1. Ondanks zijn problemen wist Verstappen zijn auto, een indrukwekkend stuk techniek dat dit jaar slechts één keer is verslagen, onder controle te houden en de race te winnen1.

Zowel Mercedes als McLaren hadden alles op Verstappen gezet, onder meer door alternatieve pitstrategieën te hanteren in een poging Red Bull te verslaan. Mercedes koos voor een offset, door Hamilton langer buiten te houden tijdens de eerste stops. Het was een gok en het team zal nu moeten overwegen of ze misschien een of twee ronden te lang hebben gewacht, maar het was in ieder geval gedurfd en zorgde voor een spannende finish toen Hamilton Verstappen naderde, maar te weinig ronden over had1.

Ondanks dat ze net niet wonnen, zal Mercedes toch tevreden zijn met een sterke prestatie in Austin. De upgrades bleken zeer positief. Hamilton is dichter bij het innemen van de tweede plaats van Red Bull’s Sergio Pérez gekomen, die vanaf de negende plaats op de grid vijfde werd. Pérez had voor het weekend een voorsprong van 30 punten, maar de Britse coureur ligt nu slechts 19 punten achter. Als Hamilton de tweede plaats kan veiligstellen, zou dat een opmerkelijke prestatie zijn gezien hoe ver Red Bull de Mercedes dit jaar voor is geweest1.