Formule 1-leiders zijn bereid om een radicale herziening van het sprint race format te overwegen, te midden van groeiende acceptatie dat het huidige systeem niet genoeg opwinding biedt. Een saaie sprint race bij de Grand Prix van de Verenigde Staten, die een verrassend gebrek aan interesse van fans teweegbracht en de ticketverkoop deed dalen, heeft het geloof aangewakkerd dat er iets moet veranderen. Hoewel F1 volledig toegewijd is aan het behouden van sprintweekenden als onderdeel van het kampioenschap op de lange termijn, hebben bronnen aangegeven dat de bazen van de Grand Prix-races een gedurfde verandering overwegen1.
Hoewel er nog geen formele voorstellen zijn gedaan voor mogelijke veranderingen aan het sprint format die al in 2024 zouden kunnen komen, heeft Motorsport.com vernomen dat er informele gesprekken zijn begonnen in de paddock over wat er gedaan kan worden om de zaken op te schudden. Bronnen hebben aangegeven dat F1 niet bang is om agressief te zijn in het volledig herzien van de sprint in plaats van alleen maar aan de randen te spelen. Er wordt begrepen dat er al verschillende radicale ideeën worden overwogen. Deze omvatten het veranderen van de zaterdagen in een standalone F1 Sprint kampioenschap, zodat eventuele punten die op een zaterdag worden verdiend niet meetellen voor de hoofd F1-kampioenschappen. Dit zou ook helpen om een herhaling van het scenario in Qatar te voorkomen, waar de coureurskroon werd gewonnen in een sprintevenement in plaats van de hoofd Grand Prix1.
Een idee om coureurs aan te moedigen het sprint format serieuzer te nemen, zou kunnen zijn om een sponsor aan boord te krijgen en een grote geldprijs aan te bieden voor de winnaars – die zou kunnen oplopen tot $1 miljoen. Verdere elementen om de sprint te onderscheiden van de hoofd Grand Prix zouden een omgekeerd grid format kunnen omvatten, waarbij ofwel de top tien wordt omgewisseld of zelfs de hele volgorde wordt teruggeschud van achter naar voren. Gridposities voor zo’n sprint zouden kunnen worden bepaald door omgekeerde kampioenschapsvolgorde, of gebaseerd op een kwalificatieformat dat teams nog steeds aanmoedigt om een goede rondetijd te behalen1.