Red Bull-noodplan voor 2024: wat gebeurt er als Sergio Perez vertrekt?

Red Bull-coureur Sergio Perez heeft in 2023 een uitdagend seizoen in de Formule 1 achter de rug. Ondanks een veelbelovende start, met twee overwinningen in de eerste vier races in Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan, kreeg Perez midden in het seizoen te maken met een reeks moeilijkheden, resulterend in een serie van vijf opeenvolgende ronden zonder Q3-optreden tussen Monaco en Groot-Brittannië2. Dit heeft geleid tot geruchten over de toekomst van Perez bij Red Bull, met speculaties over een mogelijk ‘noodplan’ voor 2024 als Perez besluit het team te verlaten1.

Perez presteerde indrukwekkend aan het begin van het seizoen, maar kreeg problemen na de introductie van een nieuwe vloer in de RB19-auto van Red Bull tijdens de Spaanse Grand Prix in juni. Terwijl zijn teamgenoot Max Verstappen zich goed aanpaste aan de upgrade, vond Perez dat de auto niet langer bij zijn rijstijl paste2. Dit leidde tot een daling van zijn prestaties en ondanks een herstel met vier podiumplaatsen in zes races na de zomerstop scoorde Perez slechts vijf punten in de laatste drie races in Singapore, Japan en Qatar2.

De situatie van Perez wordt vergeleken met die van Pierre Gasly in 2019, die ook naast Verstappen vocht en uiteindelijk werd vervangen door Alex Albon2. Red Bull gelooft echter nog steeds in Perez en heeft hem aangemoedigd om “zijn hoofd leeg te maken” om het team te helpen zijn doel te bereiken: als eerste en tweede eindigen in het rijderskampioenschap2. De toekomst van Perez bij het team kan afhangen van zijn vermogen om Lewis Hamilton te verslaan in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap2.