Toeval of oorzaak – Heeft de F1-flexibiliteitsbeperking Red Bull pijn gedaan?

Red Bulls eerste nederlaag in het Formule 1-seizoen van 2023 viel samen met de FIA die opnieuw strenger werd op flexibele carrosserieën tijdens de Grand Prix van Singapore1. Dit leidde tot vragen over de mogelijke impact van deze technische richtlijnen op de prestaties van Red Bull. In dit artikel onderzoeken we of er een verband is tussen de FIA-maatregelen en de plotselinge daling van Red Bulls concurrentievermogen.

FIA-richtlijnen en Red Bulls prestaties

De FIA heeft een ontwerprichtlijn gestuurd naar alle Formule 1-teams om de flexibiliteit van vleugels op F1-auto’s beter te controleren2. Dit is een reactie op de geruchten over de flexibiliteit van de voorvleugels van verschillende teams gedurende het seizoen 2023. De FIA wil ervoor zorgen dat de geest van de regelgeving en het belangrijkste doel – het gemakkelijker maken om een andere auto te volgen in het nieuwe tijdperk van de F1 – worden bereikt.

Hoewel rivaliserende teams in de F1-paddock graag zouden insinueren dat Red Bulls prestatieverlies in Singapore te wijten is aan de strengere regels, lijkt dit niet het geval te zijn1. Red Bull verwachtte al dat de race in Singapore een van de slechtste van 2023 zou zijn voor hun auto, maar het team maakte het zichzelf nog moeilijker door enkele cruciale technische fouten te maken1.

Conclusie

Hoewel het verleidelijk is om een verband te leggen tussen de FIA-richtlijnen en Red Bulls prestatieverlies, lijkt het erop dat de oorzaak eerder ligt in de technische fouten die het team maakte tijdens de Grand Prix van Singapore1. Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfs rivaliserende teams niet geneigd waren om de plotselinge daling van Red Bulls concurrentievermogen te koppelen aan de strengere FIA-regels1. Daarom kunnen we concluderen dat de F1-flexibiliteitsbeperking waarschijnlijk niet de hoofdoorzaak is van Red Bulls tegenvallende prestaties in Singapore.