Verstappen triomfeert in Brazilië, Alonso schittert

Max Verstappen heeft de Braziliaanse Grand Prix van 2023 gewonnen, terwijl Fernando Alonso een indrukwekkende derde plaats behaalde na een spannend gevecht met Sergio Pérez1. Verstappen domineerde de race van start tot finish en behaalde zo zijn recordbrekende 17e overwinning van het seizoen3. Lando Norris eindigde als tweede, terwijl Alonso en Pérez tot het einde streden om de laatste podiumplaats, met slechts 0,053 seconden verschil2.

Veelgestelde vragen

Wat is de Formule 1?

De Formule 1 is een internationale autosportklasse en wordt beschouwd als de hoogste klasse in de autosport. Het kampioenschap bestaat uit een reeks races, bekend als Grands Prix, die meestal worden verreden op speciaal gebouwde circuits en soms op afgesloten openbare wegen.

Wie is Max Verstappen?

Max Verstappen is een Nederlandse autocoureur die momenteel uitkomt voor het Red Bull Racing-team in de Formule 1. Hij is de jongste coureur die ooit een Formule 1-race heeft gewonnen en wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde coureurs in de sport.

Wie is Fernando Alonso?

Fernando Alonso is een Spaanse autocoureur en tweevoudig wereldkampioen Formule 1. Hij heeft gereden voor verschillende teams, waaronder Renault, McLaren en Ferrari, en rijdt momenteel voor het Aston Martin-team.

Verklarende woordenlijst

  • Grand Prix: Een race-evenement in de Formule 1, waarbij coureurs strijden om punten te scoren voor het wereldkampioenschap.
  • Podium: De top drie finishers in een Formule 1-race. De winnaar staat op de hoogste trede, gevolgd door de tweede en derde plaats.
  • Pole position: De startpositie vooraan op de grid, meestal behaald door de snelste coureur in de kwalificatie.
  • Grid: De startopstelling van de coureurs voor een Formule 1-race, gebaseerd op hun prestaties in de kwalificatie.
  • DRS (Drag Reduction System): Een systeem dat coureurs in de Formule 1 kunnen gebruiken om hun achtervleugel tijdelijk aan te passen, waardoor de luchtweerstand wordt verminderd en ze sneller kunnen rijden op rechte stukken. Dit helpt bij het inhalen van andere coureurs.

Bronnen

1https://www.theguardian.com/sport/2023/nov/05/max-verstappen-brazilian-grand-prix-report-norris-alonso

2https://us.motorsport.com/f1/news/2023-f1-brazilian-gp-results-wins-verstappen/10543274/

3https://www.formula1.com/en/latest/article.verstappen-seals-record-17th-win-of-the-season-from-norris-and-alonso-in-sao.YtQ3YtJL1IovndQffpacJ.html