Wat heeft Max Verstappen gedaan in Mexico?

Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen van Red Bull, heeft een historische prestatie geleverd in de Grand Prix van Mexico City. Hij werd de eerste Formule 1-coureur die 16 overwinningen in een seizoen behaalde, waarmee hij zijn eigen record voor de meeste overwinningen in een seizoen verbrak1. Deze overwinning was ook zijn 14e in de laatste 15 races en de vijfde in zes edities van de Grand Prix op het Autodromo Hermanos Rodriguez1.

Verstappen’s overwinning in Mexico was niet zonder drama. Zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Perez, die na een botsing in de eerste bocht met Ferrari’s Charles Leclerc uitviel, had een nachtmerrieachtige middag1. Ondanks deze tegenslag, bleef Verstappen onverstoorbaar en evenaarde hij het record van de Franse grootheid Alain Prost met 51 carrière-overwinningen1. Met nog maar drie coureurs die meer races hebben gewonnen in de geschiedenis van de sport, zou Verstappen Sebastian Vettel, die als volgende op zijn lijst staat met 53 overwinningen, tegen het einde van het seizoen kunnen passeren1.

Dominantie in het Seizoen

Verstappen’s dominantie dit seizoen is onbetwistbaar. Na een ongelukkige start in Bahrein in maart, heeft hij race na race gewonnen, waardoor hij een vroege uitdaging van Ferrari’s Charles Leclerc gemakkelijk kon afweren3. Met zijn overwinning in Mexico brak Verstappen ook het record voor de meeste punten verzameld in een enkel seizoen, dat eerder was vastgesteld door Lewis Hamilton in 20193.

Eerder in oktober claimde Verstappen zijn tweede carrière wereldkampioenschap op de Japanse Grand Prix, en vorige week won hij de Amerikaanse Grand Prix in Austin, Texas, waardoor hij het record voor het aantal seizoensrace-overwinningen deelde3. Met nog twee races te gaan op de F1-kalender, de Braziliaanse Grand Prix op 13 november en de Abu Dhabi Grand Prix op 20 november, heeft Verstappen de kans om zijn recordtotaal verder te verhogen3.

Controverse en Toekomstige Uitdagingen

Ondanks zijn succes, was Verstappen’s race in Mexico niet zonder controverse. De stewards van de Grand Prix van Mexico City openden een onderzoek naar het belemmeren van de pitlane, waarbij Verstappen werd opgeroepen voor een hoorzitting nadat hij te lang op zijn positie bij de pituitgang had gehouden, in een poging ruimte te creëren voor zijn kwalificatierun in Q14. Beide coureurs werden echter uiteindelijk vrijgesproken4.

Met nog maar drie races te gaan in het seizoen, blijft Verstappen gefocust op het behalen van meer overwinningen. “Zeventien (overwinningen)? Achttien? Ik weet het niet,” zei Verstappen. “Het is weer een ongelooflijk seizoen geweest. De auto is ongelooflijk om te rijden”6. Met zijn vastberadenheid en ongeëvenaarde vaardigheden, is het duidelijk dat Verstappen nog steeds veel te bieden heeft in de resterende races van het seizoen.