Wat heeft Max Verstappen gedaan met de kwalificatie?

Max Verstappen heeft zijn derde opeenvolgende pole position behaald tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Ondanks de uitdagende weersomstandigheden, die varieerden van nat naar droog, wist Verstappen een indrukwekkende laatste ronde neer te zetten, waarmee hij zijn naaste rivalen, Lando Norris en George Russell, met een halve seconde versloeg12.

De kwalificatie werd gekenmerkt door twee rode vlaggen, veroorzaakt door crashes van Williams-rookie Logan Sargeant en Ferrari-coureur Charles Leclerc. Ondanks deze onderbrekingen wist Verstappen de controle te behouden en een tijd van 1m 10.567s neer te zetten12.

Verstappen’s teamgenoot bij Red Bull, Sergio Perez, eindigde de kwalificatie op een teleurstellende zevende plaats, meer dan een seconde achter Verstappen. Andere opvallende prestaties kwamen van Alex Albon, die zijn Williams naar de vierde plaats stuurde, en Fernando Alonso, die zijn Aston Martin naar de vijfde plaats stuurde13.

Deze prestatie van Verstappen zet hem in een sterke positie voor de race op zondag, waar hij zijn negende opeenvolgende overwinning in de Formule 1 zal nastreven3.

Veelgestelde Vragen

Wat betekent ‘pole position’?
Pole position verwijst naar de eerste startpositie in een autorace. Deze positie wordt meestal bepaald door de kwalificatieronden voorafgaand aan de race. De coureur die de snelste ronde rijdt tijdens de kwalificatie krijgt de pole position.

Wat is een ‘rode vlag’ in de Formule 1?
Een rode vlag in de Formule 1 betekent dat de sessie (vrije training, kwalificatie of race) is gestopt vanwege een ernstig incident of onveilige omstandigheden op de baan.

Wie is Lando Norris?
Lando Norris is een Britse Formule 1-coureur die momenteel rijdt voor het McLaren-team.

Wie is George Russell?
George Russell is een Britse Formule 1-coureur die momenteel rijdt voor het Mercedes-team.

Verklarende Woordenlijst

Grand Prix: Een term die wordt gebruikt om een belangrijke autorace aan te duiden, meestal als onderdeel van een serie races, zoals het Formule 1 Wereldkampioenschap.

Rode Vlag: Een signaal dat wordt gebruikt in autosport om aan te geven dat een sessie is gestopt vanwege een ernstig incident of onveilige omstandigheden.

Pole Position: De eerste startpositie in een autorace, meestal bepaald door de kwalificatieronden voorafgaand aan de race.

Rookie: Een term die wordt gebruikt om een nieuwkomer of beginner in een sport of activiteit aan te duiden.

Circuit van Zandvoort: Een motorsport racecircuit gelegen in de duinen ten noorden van Zandvoort, Nederland, nabij de Noordzee kustlijn. Het is de thuisbasis van de Formule 1 Grand Prix van Nederland.